"Gebouwen, gestaan hebbende ter plaatste van het den 17 oktober 1869 ingewijde nieuwe Burgerweeshuis, voormaals Kerk enz. van het Middel-Bagijnhof". Van oorsprong was het een proveniershuis, dat grensde aan het toenmalige Sint Elisabeth Mannen- en Vrouwengasthuis. Het proveniershuis werd in 1800 opgeheven, waarna het gebouw een tiental jaren onderdak bood aan militairen en als zodanig de functie van kazerne had. In 1819 veranderde de bestemming in een tehuis voor wezen.
Het Victoriemonument is een 19e-eeuws gedenkteken ter herinnering aan het Alkmaars Ontzet in 1573. Het beeld stelt de godin Victoria voor en wordt ook wel Alcmaria victrix genoemd. Het gedenkteken staat te midden van het Victoriepark en staat lokaal bekend als Victorientje.
Een vroege afbeelding van het station van Alkmaar. Op 18 december 1865 werd de spoorlijn Alkmaar-Den Helder in gebruik genomen. Deze openingsdatum wordt nog altijd genoemd als de dag waarop Alkmaar voorgoed haar centrumfunctie in het hart van Noord-Holland heeft veilig gesteld.
Met behulp van de vlotten links in beeld, in het water van de Oudegracht, zijn bouwvakkers bezig geweest met het onderhoud aan de walmuur en de brug. Prominent aanwezig de Evangelische Lutherse Kerk. De Lutheranen waren verplicht om hun geloof in alle eenvoud te begeleiden en zo ontstond deze "schuilkerk", die aan de buitenzijde niets van een toren of klok mocht uitdragen. Dit kerkgebouw is in 1975 gerestaureerd.
De Breedstraat omstreeks 1870, met links het bouwwerk achter het Stadhuis wat diende als vlas-, garen- en linnenmarkt. In 1873 ging het complex tegen de vlakte en maakte plaats voor een museum, wat er ruim een eeuw zou staan, om daarna plaats te maken voor de uitbreiding van het Stadhuis.
Gezicht vanaf Luttik-Oudorp richting het Waagplein met de Appelsteegbrug